ASIAA VILLASUKASTA

Syksy saapuu vihdoin ja villasukkia taas tarvitaan! Koulussa en tainnut saada valmiiksi yhtään sukkaa, mutta opettelin villasukkien neulomisen myöhemmin itse. Huomasin pian, että ohjeiden mukaan (mm.lankakerän mukana olevat) tehdyt villasukat olivat minulle aivan liian isot ja kantapää reikäinen. Koska käsitöissä minulla on paljon enemmän tahtoa kuin taitoa ja vedän aina mutkat suoriksi, älä jatka lukemista, jos osaat neuloa villasukkia 🙂

Yleisten ohjeiden mukaan naisen villasukka neulotaan n.46 simukalla ja lapsen n.40 silmukalla. Minä neulon villasukat (koko 37-39) 36 silmukalla. Tämä on omituista, sillä minulla on suhteellisen tiukka käsiala, joten luulisi asian olevan päinvastoin. Joten tässäpä villasukan ohje ja samalla myös palmikon ohje. Palmikko näyttää kauniilta sukassa ja on tosi helppo tehdä!

Palmikoidut villasukat on tehty valkoisesta 7-veljestä langasta, jonka sekaan on neulottu mustaa ja valkoista ohutta paljettilankaa

Villasukka:

  1. Aloita luomalla kahdelle puikolle 36 silmukkaa. Vedä toinen puikko pois.
  2. Neulo silmukat neljälle puikolle 9 silmukkaa per puikko tehden heti resoria. Eli joka toinen silmukka oikein ja joka toinen nurin. Koska silmukoita on pariton määrä, alkaa joka toinen puikko oikein ja joka toinen nurin. Tee resoria 5 kerrosta.
  3. Aloita palmikko. Yksi palmikko on yhteensä 8 kerrosta. Neulo 1-puikko kaikki oikein -> 2-puikko: neulo 4 oikein, 2 nurin ja 3 oikein -> 3-puikko: neulo 3 oikein, 2 nurin ja 4 oikein -> 4-puikko: neulo kaikki oikein. Tällä tavalla neulotaan 1.-6. kerrokset. 7. kerros: neulo 1-puikko kaikki oikein -> 2-puikko 4 oikein, 2 nurin ja nosta 3 silmukkaa odottamaan erilliselle puikolle (esim. pyöröpuikolle) ja neulo 3-puikon 3 ensimmäistä silmukkaa 2-puikolle -> neulo nyt odottamassa olleet silmukat (3) oikein ja loput 3-puikon silmukat samalle pukiolle 2 nurin ja 4 oikein -> 4-puikon silmukat kaikki oikein. 8. kerros neulotaan samoin kuin 1-6 kerrosta. Varren pituus on 3-4 palmikkoa.

Palmikon 7. kierroksella 2-puikon 3 viimeistä silmukkaa jätetään odottamaan ja neulotaan ohi 3-puikon 3 ensimmäistä silmukkaa.

4. Kun varsi on valmis, aloitetaan kantapää. Neulo 1-puikon kaikki silmukat 4-puikolle ja jätä muut puikot lepäämään. Kantapää neulotaan vahvennettua neuletta ensin nosta yksi neuomatta ja loput 17 silmukkaa nurin -> käännä työ. Toinen kerros joka toinen silmukka neulomatta ja joka toinen neulotaan oiken. Taas 3. kerros 1 neulomatta ja loput nurin ja 4. kerros joka toinen neulomatta ja joka toinen oikein (aloittaen aina neulomatta). Näin jatketaan yhteensä 17 kerrosta.

5. Kantapään kavennukset: neulo silmukat oikein kunnes jäljellä on 6 silmukkaa ja tee ylivetokavennus (nosta yksi silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka ja vedä neulomatta jätetty silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Neulo silmukoita nurin, kunnes jäljellä on 6 silmukkaa ja tee yhteenvetokavennus (neulo 2 silmukkaa nurin yhteen) ja käännä työ. Jatka näin kaventaen aina ”aukon” kohdalla, kunnes puikolla on jäljellä 8 silmukkaa. Ota 5. puikko mukaan ja neulo silmukat kahdelle puikolle 4 ja 4.

20180828_175211

 

Kantapäähän tehdään vahvennettu neulos ja kantapään muoto saadaan kavennuksilla.

6. Nosta vapaalle puikolle kantapään oikeasta reunasta 9 silmukkaa ja neulo kaikki oikein 1-puikolle (yht. 13 silmukkaa). Neulo sitten 2- ja 3-puikot palmikon 1. kierroksen mukaan. Nosta vasemmasta reunasta 9 silmukkaa 4-puikolle. Ota virkkuukoukku ja vedä lanka 4-puikon ensimmäisen silmukan sekä ”aukon”, joka on 3. ja 4. puikon välissä, läpi 3-puikolle. Neulo vielä 3 silmukkaa oikein suoraan 3-puikolle. Tämä siksi, että voit tehdä yhteenvetokavennukset sekä 1-puikon että 3-puikon lopussa eikä reikää tekevää ylivetokavennusta tarvitse tehdä 🙂 Neulo 4-puikko normaalisti oikein.

Molemmilta sivuilta nostetaan 9 silmukkaa. Virkkuukoukkua käytän, jotta reikää ei tule kehräsluun alle (ja tämä on ihan oma keksintö). Kavennettavat silmukat (4) ovat 1- ja 3-puikoilla.

7. Kiilakavennukset: jatka palmikkoa normaalisti 8 kierroksen sykleissä ja tee kiilakavennukset (yhteenvetokavennus eli kaksi silmukkaa neulotaan yhteen) 1- ja 3-puikon lopussa kerroksilla 2, 4, 7 ja seuraavan palmikon 3 kierroksilla. Näin sinulla on taas jokaisella puikolla 9 silmukkaa.

8. Jatka palmikoiden neulomista 4 palmikkoa + 5 kierrosta (koot 37-38) tai 5 palmikkoa (koot 39-40). Jos teet tavallista villasukkaa, neulo niin pitkään, että pikkuvarvas peittyy.

9. Kärkikavennukset: neulo kaikki silmukat oikein ja tee yhteenvetokavennus jokaisen puikon lopussa. Tee kavennukset joka toinen kierros, kunnes puikoilla on 5 silmukkaa. Tämän jälkeen tee kavennus jokaisella kierroksella, kunnes puikoilla on 2 silmukkaa. Tämän jälkeen katkaise lanka ja vedä virkkukoukulla näiden 8 silmukan läpi ja päättele nurjalle puolelle. Päättele nurjalta puolelta kaikki langat ja tadaa, sukka on valmis!

20180829_165500

Kärkikavennukset tehdään jokaisen puikon lopussa ja sitten vain päätellään langat.

Toisen sukan tekeminen on aina vähän tylsempä, kun sen pitää olla samanlainen, mutta siinäkin voi piristää itseään esim. väreillä leikittelemällä.

20180904_191926

 

Pitkät sukat aloitan 40 silmukalla ja teen kavennukset 36 silmukkaan pohjelihaksen jälkeen. leikittelin väreillä niin, että käytin toisessa sukassa pohjavärinä oranssia ja toisessa pinkkiä.

Siskoni vinkki: jos teet raitoja sukkiin, kannattaa aina väriä vaihtaessa neuloa 2-3 silmukkaa molemmilla langoilla. Näin estetään se, että langat alkaa erkaantumaan ja tulee reikä langan vaihdoskohtaan.

Vasemmalla olevat sukat on neulottu ohuesta nallelangan ja erittäin ohen kimallelangan yhdistelmillä. Oikella olevat sukat turkoosista 7-veljestä langasta ja erittäin ohuesta sinisestä paljettilangasta. 

Minä muuten pesen aina villasukat pesukoneessa muiden pyykkien seassa 40° ja paljetitkin on sukissa hyvin pysyneet. Ja tiedän, että niin ”ei saisi” tehdä, mutta minä en pääsääntöisesti käytä vaatteita, joita pesukoneessa ei voi pestä 😀

photogrid_1536157261060

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s