Epoksimaalia puulattiaan

Meidän uudessa asunnossa on ruskea tammiparketti. Se on mielestäni ruma ja se pitää vaihtaa. Koska kyse on aivan uudesta lattiasta, päädyimme sen maalaamiseen. Halusimme kestävän, valkoisen ja kiiltävän lattian, joka kuivuisi mahdollisimman nopeasti. Pian tulimme siihen tulokseen, että pensseli- tai telalevitteinen puulattiamaali ei ole näitä kriteereitä täyttävä maali.

Olimme kuulleet monia käyttäjäkokemuksia puulattiamaaleista, jotka vahvistivat epäilyksiämme sen huonosta kestävyydestä, pitkästä kuivumisajasta ja monen kerroksen levittämisen tarpeellisuudesta peittävyyden saavuttamiseksi. Puulattiamaaleja on saatavilla vesi- ja liuotinpohjaisena. Vesiohenteisen haitat ovat edellämainitun lisäksi se, että tietääksemme sitä ei ole saatavilla kiiltävänä. Lisäksi liuotinmaalin ongelmia ovat hajuhaitat ja kellastuminen ajan kanssa. Valmistajan asiantuntijat vahvistivat myös epäilymme siitä, että lattia ajan saatossa kellastuu.

Pitkän tutkimisen jälkeen päädyimme pinnoittamaan lattiamme kaksikomponenttisella epoksimaalilla, vaikka kaikki asiantuntijat sanoivat, että niin ei kannata tehdä eikä kukaan ole ennen maalannut puulattiaa epoksilla. Epoksimaalia käytetään betonilattian maalaamiseen. Ihmettelimme, että eikö kukaan ole muka koskaan maalannut epoksilla puulattiaa ja totesimme, että kohta ainakin on! Päätimme, että maalaamme ensin makuuhuoneen kokeilumielessä ja sitten vasta loput asunnostamme.

You Tubesta löytyy useita videoita, joissa epoksia levitetään betonilattialle ja se on erittäin helppoa. Tasaisen ja virheettömän pinnan saaminen on yllättävän paljon haastavampaa, koska asunto harvoin on iso neliö tila, joten kannattaa kuivaharjoitella ensin. Kuivaharjoittelu ja ylipäätään maalamisen sunnittelu kannattaa tehdä huolellisesti, sillä maalin levittämiseen on aikaa vain 20-30min.

Primerin (Temafloor 200 Primer) levitykseen tarvitset muovilastan ja lyhytnukkaisen telan. Maalin (Temafloor p 300) levitykseen tarvitset säätölastan, piikkitelan ilmakuplien poistamiseen ja piikkikengät. Pohjamaalaus kannattaa tehdä runsaalla määrällä tai tarvittaessa kahteen kertaan, jotta se tukkii kaikki kolot ja raot lattiasta. Muista suojata itsesi hyvin ja käyttää hengitysmaskia. Suojaamalla itsesi, suojaat myös lattian roskilta. Jouduimme hiomaan makuuhuoneen kahteen kertaan, sillä ensimmäisellä levityskerralla meillä oli aivan liian vähän maalia ja toisella kerralla kärpänen teki lattialle viimeisen leposijansa.

Koska kyseessä on puulattia, otimme epoksiin joustavamman flexi-kovetteen, jotta maali ei halkeile puun eläessä.

20180615_113213

 

Lattia ennen maalaamista

20180610_105456

 

Vinkki: maalaamiseen tarkoitetut piikkikengät maksavat n. 50 euroa, mutta prikulleen samanlaiset kengät saat Motonetista hintaan 7,90 euroa, kun ne on tarkoitettu nurmikon ilmaamiseen.

Työvaiheet:

 1. suojaa huonekalut/vaatteet/taulut huolellisesti (pöly pääsee joka paikkaan)
 2. hio lattia kevyesti
 3. imuroi ja luuttua huolellisesti kaikki pöly pois, myös seinistä
 4. odota, että lattia on täysin kuiva ja levitä primer lattialle (primer laimennetaan n. 30%, mutta huomasimme, että puulattialle sitä ei olisi tarvinut laimentaa niin paljon)
 5. maalin voi levittää 16h-24h aikaikkunan sisällä, säädä rautalasta kohdalleen (n. 1mm) ja lukitse telaosa paikoilleen niin, että se ei liiku kesken maalauksen
 6. puulattialle maalia kuluu paljon enemmän kuin ohjeessa on, n. 1l per neliö
 7. maali kaadetaan lattialle ja levitetään säätölastalla
 8. jos sinulla on vaikeita kohtia huoneistossa, johon säätölasta ei pääse, mieti etukäteen, millä saat maalin levittymään joka paikkaan
 9. huolehdi, että kaikki ikkunat on kiinni, sillä kärpäset…

Lattia kestää kevyen liikenteen 16h kulutta ja kuivuu vuorokaudessa hyvin. Täysin käyttökuiva lattia on 7 vuorokauden kuluttua, mutta makuuhuoneeseen siirsimme huonekalut jo 4 vuorokauden kuluttua maalaamisesta. Mukavaa on myös, että maali ei haise pitkään, koska se ei ole liuotinpohjainen.

20180609_184816

 

Säätölasta maalin levittämiseen

Vaikka maalia oli melkein puolet enemmän kuin ohjeessa, silti kuivumisen jälkeen lattiassa oli koloja ja valumia, joissa maali oli imeytynyt parketin saumojen väliin. Onneksi keksimme, että voimme paikata pahimpia koloja 24h aikaikkunan sisään ja riensimme ostamaan apteekista ruiskun. Sekoitimme maalia pienen määrän ja ruiskutimme sitä koloihin. Tämä onnistui!

20180617_115312

 

 

Kolojen paikkaaminen onnistui ruiskun avulla

Projektin aikana soitimme n. viisi kertaa Tikkurilan maalilinjalle ja joka kerta puhelinkeskustelu eteni samalla tavalla. Ensin he yrittivät selvitää meille vastauksia hiomisesta, uudelleen maalamisesta jne., sitten he siirsivät meidät teollisuuspuolelle, jossa todettiin, että vastausta ei ole, vaan kemistin pitää selvittää tämä kokein. Olimme kiinnostuneita myös siitä, että voiko Temafloor p300 ohentaa. Vuorokauden kuluttua Tikkurilasta soitettiin meille ja kerrottiin, että sitä voi ohentaa vaikka virallisissa ohjeissa se kielletään. Tämä vinkkinä, josa haluatte ohuen tai uuden kerroksen maalia levittää. Muutenhan on tarkoitus, että koko maalimäärä levitetään yhdellä kertaa. Tikkurilan maalilinjalta saa kyllä asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua, mutta me taisimme olla aika haastavat asiakkaat.

20180617_104556

 

Lattia maalattuna

Aiomme vielä jossain vaiheessa kokeilla, voiko lattiaa tarvittaessa kiillottaa. Nyt jännityksellä odotamme, miten flexikovete joustaa. On ihanaa, että lattia on kiiltävä ja on todella kestävä, joten eläinkoteihin ja lapsiperheisiin tämä sopii hyvin! Korostan silti, että kokeilkaa omalla vastuulla 🙂

Yksi kuluseuraamus lattian maalaamisesta tuli. Koska lattia on korkeakiiltoinen valkoinen, joka ikinen hius ja pöly näkyy siinä aika hyvin. Robotti-imurin hankkiminen oli välttämätöntä, mutta sitä olin kyllä jo aiemminkin harkinnut.

Advertisement

4 ajatusta artikkelista “Epoksimaalia puulattiaan

 1. Niko tohka

  Moi. Onko epoksimaali pysynyt lattiassa ja onko tullut mitään ongelmia sen jälkeen?
  Tarkoitus olisi peittää tuo parketti epoksilla myös.

  Tykkää

  Vastaa
  1. skuzzista Kirjoittaja

   Hei! Hienosti on pysynyt lattiassa ja on todella kestävä. Yllätyksenä tuli, että UV valo vaikuttaa epoksiin aika paljon. Tämän huomaa, kun vertaa vaatekaapin lattiaa valossa olevaan lattiaan. Lattia vaalenee siis UV:n vaikutuksesta ja samalla hieman kiilto häviää. Muuten ollaan oltu tosi tyytyväisiä 🙂 tsemppiä lattiaremppaan!

   Tykkää

   Vastaa
   1. Timo Virtanen

    Hei,
    Miten on epoksi kestänyt puulattiassa? Nyt kun on muutama vuosi jo kulunut niin olisi arvokasta tietoa asennuksen jälkeen ja viiden vuoden päästä vertailu. Lisäksi ne kiillotuksien yms. onnistuminen kiinnostaa.

    Hieno projekti, toivottavasti on mennyt hyvin.

    Tykkää

   2. Skuzzista Kirjoittaja

    Hei, kiitos viestistä! Pari vuotta sitten myytiin asunto eli ei olla enää asuttu siellä. Lattiasta ei ole kuulunut ainakaan mitään valituksia, joten ehkä se toimii ihan hyvin. Epoksia kyllä muualla ollaan kiillotettu ja on onnistunut hyvin. Siihen on olemassa omat vahansa, joita kannattaa kiillotuksessa käyttää. Rikki sitä ei saa millään 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s